Zasebni Fizioterapevti Slovenije Seznam forumov Zasebni Fizioterapevti Slovenije
Zasebni Fizioterapevti Slovenije
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Plače medicinskih sester

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zasebni Fizioterapevti Slovenije Seznam forumov -> Aktualno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Kakšno plačo si zaslužijo fizioterapevti v primerjavi z diplomiranimi fizioterapevti, kadar opravljajo enako delo
Enako
66%
 66%  [ 4 ]
Manjšo
33%
 33%  [ 2 ]
Skupaj glasov : 6

Avtor Sporočilo
vodem
tisti, ki ima preveč časa


Pridružen/-a: 22.12. 2006, 10:25
Prispevkov: 468
Kraj: KRŠKO

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2008 06:28    Naslov sporočila: Plače medicinskih sester Odgovori s citatom

Te dni je veliko govora okoli plač med. sester, ki opravljajo enako delo kot diplomirane sestre. Ali kdo ve kako je to urejeno pri nas med fth in dipl. fth.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Majda
Vseved


Pridružen/-a: 11.01. 2007, 22:13
Prispevkov: 239

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2008 07:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razlaga Jasmine Beličič, dipl. fiziot, IMR, UKC z dne 3.7.08- pprejeto po e-pošti....
Bi pa bilo zamimivo izvedeti, kako se razvrščajo Ft po posameznih ustanovah.
__________________________
Pozdravljeni.

Na kratko bom povzela izkupiček pogajanj za javni sektor (FT v zdravstvu E4) za lažjo orientacijo vseh kolegov in pravilno ocenitev razvrstitve v novem plačnem sistemu. V priponki pošiljam tudi aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije (fizioterapevti smo na strani 15).

Poenostavila bom razlago, kje FT smo v novem sistemu, kje se kdo lahko najde, čigave so naloge razvršanja v nove plačne razrede... 29 je naš ODMN (orientacijsko delovno mesto ali naziv) in imamo v katalogu osem delovnih mest, kamor nas lahko vodilni razvrstijo (DM). Od tistega DM bo posameznik po novem lahko napredoval za 10 plačnih razredov ( višjemu in diplomiranemu FT se upoštevajo tudi do sedaj dosežena napredovanja; višjemu, ki je kasneje diplomiral pa se izničijo napredovanja na višji stopnji in upoštevajo na visoki stopnji).

29 FT v ambulanti (FT III)

30 FT v negovalni enoti / diagnostični enoti (FT II)

31 FT v rehabilitacijski enoti / intenzivni negi (FT I)

32 FT pri delu z osebami s psihično motnjo

32 FT specialna znanja

33 FT v intenzivni terapiji

33 FT svetovalec

34 FT specialist

Kar je v tem trenutku najpomembnejše, je to, da po posameznih zavodih VSA DM IZ KATALOGA ZA FT UVEDEJO V SISTEMIZACIJO (saj jih ni veliko, to je dober in močan argument pri direktorjih). In naloga terapevtov po posameznih enotah je, da "bdijo" nad tem, da direktorji vsa DM iz kataloga obdržijo.

Podala bom primer. V nekem zdravstvenem domu, če direktor ne obdrži DM FT v CIT (33), ker nimajo intenzivne terapije, ne bo škode. Če pa ne obdrži DM FT specialna znanja (32), nikoli ne bo mogel razvrstiti terapevta v štartni količnik 32, temveč bo večno na štartnem količniku 29 (za ambulanto). Tukaj bi pa bila povzročena škoda. Upam, da bo takih primerov čim manj ali nič.

KDO NAS PO NOVEM RAZVRŠČA? Kadrovska služba pošlje šefom (glavnemu fizioterapevtu zavoda ali predstojnici klinike ali... tistemu kot do sedaj) poimenski seznam zaposlenih. Oni na novo razvrstijo terapevta v osnovni plačni razred po zgornji tabeli, samo to. Kadrovska mu prišteje število napredovanj, ki jih je dosegel do sedaj. Direktor zavoda vse to podpiše. Terapevt pa dobi v roke aneks o novi razvrstitvi, ki ga mora podpisat. Z vsem skupaj pa je seznanjen sindikat, ki ima organizirane skupine, kamor se lahko obrneš za pomoč in razlago (tako je v UKC).

Upam, da sem jedrnato razložila bistvo in osnove. Vprašanj, pomislekov in dilem bo pa še veliko. 29, 30, 31 naraščajo PR nekako generalno upoštevano glede na primarno, sekundarno in terciarno raven zdravstva. 32 specialna znanja lahko dosežejo terapevti iz vseh treh segmentov. Prav tako 34, specializacijo. Kdo je ali bo specialist, je jasno, po opravljeni specializaciji. Pri specialnih znanjih je še malo manj jasno, kajti kriterijev ni postavljenih ne na nivoju društva, ne na drugem nivoju. Zato je ta prevedba v tem trenutku za ta plačni razred prepuščena posameznim zavodom. Kolikor vem, bodo v UKC poskušali v ta razdred razvrstiti tiste terapevte z specialnimi znanji nad 150 ur, končani izpiti, habilitacija iz šole... Kljub temu, da ni zapisanih kriterijev, upam, da ta PR ni namenjen bodočnosti fizioterapije, kajti že v tem trenutku imamo med terapevti kolege s številnimi specialnimi znanji. Kar pa ne pomeni, da spodbujam nekakšne pavšalne razvrstitve vseh v ta plačni razred, kajti, na ta način bi izničili specialna znanja.

Zanašamo se in upamo na čim večjo pravičnost in transparentnost vodilnih po celi Sloveniji pri uvrščanju terapevtov kljub pomanjkanju časa in neugodnemu počitniškemu terminu. Razvrstitev zaposlenih bo narejena v juliju, prva plača po novem naj bi bila avgustovska, izplačljiva septembra.

Vsem terapevtom želim čim višjo in pravično štartno uvrstitev, vizijo v lastni karieri ter čim več horizontalnih in vertikalnih napredovanj. Prav tako želim vsem prijeten dopust in obilo na novo nabrane energije za vse bodoče naloge in podvige, ki nas čakajo, tako posameznike kot celoto, društvo.

Jasmina, Beličič, dipl. fiziot, IMR, UKC
____________________________________

še...



Aneks h Kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije-Uradni list RS, št. 60/2008 z dne 16.06.2008
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
barbara
Vseved


Pridružen/-a: 05.01. 2007, 11:19
Prispevkov: 230
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2008 15:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Majda, hvala za posredovani odgovor. Zasebniki smo s tem nekako neobremenjeni...
Lp pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
ALENKA
tisti, ki ima preveč časa


Pridružen/-a: 05.01. 2007, 10:42
Prispevkov: 502

PrispevekObjavljeno: 18 Sep 2008 07:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nov sistem se še kako dotika tudi nas zasebnike. V ceni našega dela, ki ga plačuje ZZZS je zajeta plača po kolektivni pogodbi. Kako nas bo razvrstil ZZZS ? Napredovanje v razrede bo verjetno nekakšno povprečje. Kje je pa štartna osnova ? Od tega je odvisna nova vrednost točke. Pa smo spet na začetku !!!!
Jaz sem sistem preračuna podrobno proučila, da ne bi pri plači oškodovala svojo zaposleno kolegico.
Preračun lahko izvedete na spletnem maslovu Ministrstva za javno upravo, kjer je narejen program, ki vam simulira preračun: plačni sistem /modeli, simulacija in izračuni.

Žal, kljub trudu, ne znam prilepiti linka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zasebni Fizioterapevti Slovenije Seznam forumov -> Aktualno Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.