Zasebni Fizioterapevti Slovenije Seznam forumov Zasebni Fizioterapevti Slovenije
Zasebni Fizioterapevti Slovenije
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




zakon o pacientovih pravicah

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zasebni Fizioterapevti Slovenije Seznam forumov -> Zakoni
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Blanka
administrator


Pridružen/-a: 18.12. 2006, 18:17
Prispevkov: 425
Kraj: Višnja Gora

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2007 05:40    Naslov sporočila: zakon o pacientovih pravicah Odgovori s citatom

Predlog zakona o pacientovih pravicah se je znašel med vladnimi gradivi. Predlog, ki je bil v javni obravnavi lansko pomlad, določa pravice uporabnikov zdravstvenih storitev pa tudi pritožbene postopke, kadar naj bi bile pravice kršene.

Med štirinajstimi zapisanimi pravicami so pravica do dostopa do zdravstvene oskrbe in zagotavljanja preventivnih storitev, pravica do enakopravnega dostopa in obravnave pri zdravstveni oskrbi in pravica do spoštovanja bolnikovega časa, pravica do obveščenosti in sodelovanja ter pravica do varstva zasebnosti in osebnih podatkov.

Bolnik, ki meni, da so mu bile z zakonom določene pravice kršene, bo imel pravico do obravnave kršitev. Če bo med zdravstveno storitvijo izrazil nezadovoljstvo z odnosom, zdravljenjem ali zdravstveno nego, mora zdravnik, drug zdravstveni delavec ali zdravstveni sodelavec takoj poskusiti odpraviti nesporazum z dodatnimi pojasnili ali ukrepi za odpravo kršitev. Če z njimi bolnik ne bo zadovoljen, ga bo treba seznaniti s pravico in postopkom vložitve zahteve za prvo obravnavo.





Od 4100 do 100.000 evrov za pravno osebo, ki opravlja zdravstveno dejavnost, zdravstvenega delavca, ki opravlja zdravstveno dejavnost na podlagi koncesije ali zdravstvenega delavca, ki brez koncesije samostojno opravlja zdravstveno dejavnost, če izvede medicinski poseg ali druga dejanja v postopkih zdravljenja in rehabilitacije brez privolitve pacienta (z globo od 100 do 2000 evrov se za ta prekršek kaznuje odgovorna oseba pravne osebe);




zakon o pacientovih pravicah
_________________
Smej se tudi ti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
nataša
Pametnjakovič


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 07:43
Prispevkov: 95

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2007 13:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ups, bo pestro..., izgledali bomo pa takole Very Happy Smile Razz Mr. Green clown ... nimam prav nič proti tem zakonu, da ne bo pomote. samo malo mi smrdi ohlapnost, ker se ga bo dalo lepo izrabit.
kar je za nekoga prijazno, je drugemu žaljivo... kdo bo pa postavil definicije enakopravnosti, zasebnosti, preventive (!!!!), bolnikovega časa (!!!)...?

spoštovani bralci foruma, preventivno vas vse (=enakopravnost) obveščam, da vam želim lep dan in srčno upam, da nisem motila vaše zasebnosti na neprimeren način

nataša (in krstna izvedba prihajajočega zakona) Razz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Blanka
administrator


Pridružen/-a: 18.12. 2006, 18:17
Prispevkov: 425
Kraj: Višnja Gora

PrispevekObjavljeno: 07 Jun 2007 06:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vlada bo na današnji seji predvidoma obravnavala predlog zakona o pacientovih pravicah. Predlog ureja štirinajst občih pravic pacientov in postopke za njihovo uveljavljanje, kadar so te kršene.

Vlada danes o pacientovih pravicah
_________________
Smej se tudi ti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Majda
Vseved


Pridružen/-a: 11.01. 2007, 22:13
Prispevkov: 239

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2007 12:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ministrstvo predlaga umik zakona o pacientovih pravicah

Komisija za peticijo kljub temu nadaljuje z razpravo o zakonu

Ljubljana - Predsednik odbora za zdravstvo in poslanec LDS Ljubo Germič je na današnji seji komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, kjer kot zainteresirano telo obravnavajo predlog zakona o pacientovih pravicah, povedal, da je z ministrstva za zdravje danes prejel predlog za umik predloga zakona z dnevnega reda petkove seje odbora za zdravstvo. V dopisu pojasnjujejo, da je priprava potrebnih amandmajev zahtevna in vsebina zakona tako pomembna, da bi jo bilo treba sprejeti s širšim družbenim konsenzom.

Komisija kljub temu nadaljuje z razpravo o zakonu. Predsednica komisije Majda Potrata (SD) je namreč pojasnila, da bodo o umiku zakona razpravljali šele na petkovi seji matičnega odbora za zdravstvo.

Na zakon je trenutno vloženih več kot 40 dopolnil poslanskih skupin, številne kritike in pripombe so zakonu namenili v zakonodajno-pravni službi DZ. Številne pripombe so podali tudi v nevladnih organizacijah in stroki: na današnji seji komisije so svoje pripombe predstavile varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik in mariborska varuhinja bolnikovih pravic Magda Žezlina. Svoje pripombe pa sta predstavili tudi predstavnici Zveze prijateljev mladine ter Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov.

Opozicijska poslanka Cveta Zalokar Oražem je zaradi številnih pomanjkljivosti v zakonu že v začetku tega tedna ministrico pozvala k umiku zakona iz zakonodajnega postopka ter k dopolnitvi zakona, pozivu pa so se pridružili tudi v poslanskem klubu LDS. Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je te pozive zavrnila in poudarila, da bi bilo do državljanov krivično umakniti zakon, saj bo ta največ doprinesel prav njim.

Germič se je ta teden sestal z državnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Darkom Žiberno in sta očitno uspela doseči konsenz o tem, da ministrstvo zakon dopolni.

STA/Ta.S., Čet 08.11.2007
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zasebni Fizioterapevti Slovenije Seznam forumov -> Zakoni Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.